söndag 7 mars 2010

Att tänka i serier


Att fotografera med halvformats -kamera är mycket roligt! Jag tycker att det är en vitamininjektion för bildtänkandet. Man kan fotografera i serier på så många olika sätt.
Jag gillar speciellt att göra diptyker. Det krävs att man tänker efter före så att säga och hela tiden planerar sin nästa bild på rullen beroende på vad man vill skapa för effekt.

Dels kan man leka med den geometriska kompositionen, göra motsatser, vända och vrida på motivet och leka med perspektivet.


Eller så kan man försöka berätta en historia, göra en följetong i några följande bilder. Det är också spännande att göra panoreringar och försöka fånga en händelse, ett objekt eller ett landskap i många olika vinklar.
Att slösa med filmen är lätt i det här läget också, för med en halvformatare har du ju 72 bilder istället för 36 på rullen!
Det kan faktiskt vara lite svårt att ta färdigt en rulle i början innan man har vant sig vid att fotografera snabbt i serier och hela tiden arbeta rörligt med kameran och ta flera bilder i följd.
Men kreativt blir det och god övning i komposition ger det lilla behändiga stående formatet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar